Over Expeditie Ruimte

Wat is Expeditie Ruimte?

Expeditie Ruimte is een digitale leeromgeving waar informatie en ervaringen rondom Limburgse omgevingsvraagstukken met elkaar worden gedeeld. Er is aandacht voor concrete projecten én ook voor het proces om te komen tot deze projecten. Inbreng van alle Limburgse partners is bepalend voor het succes en van toegevoegde waarde voor de leeromgeving.

We doen dagelijks kennis en ervaring op over de aanpak van omgevingsvraagstukken. In het veld bij lokale pilots of bij grote gebiedsontwikkelingen, maar ook in het ‘klaslokaal’ zoals tijdens workshops of themabijeenkomsten. Expeditie Ruimte brengt deze informatie bij elkaar. Zo krijgen we samen een overzichtelijk beeld van wie, welke actuele kennis beschikbaar heeft.

Implementatie Omgevingswet

De Omgevingswet is een belangrijk onderwerp in de (nieuwe) gezamenlijke aanpak van Limburgse omgevingsvraagstukken. Daarom kiest Expeditie Ruimte ervoor om extra aandacht te geven aan de Limburgse Omgevingsvisie, de Omgevingswet en ervaringen rondom dit thema van onze Limburgse collega’s. De relevante bijeenkomsten en cases herken je aan het OW logo.

Het ontstaan van Expeditie Ruimte

‘Samen naar een nieuwe aanpak van Limburgse omgevingsvraagstukken’. Dat was de slogan van het leertraject waarmee Provincie Limburg en haar partners in 2014 Expeditie Ruimte startten. Sinds die tijd hebben bestuurders en ambtenaren van (semi)overheden, ondernemers en adviseurs kennis met elkaar ontwikkeld en gedeeld. Dit is inmiddels goed voor ruim 1000 deelnemers en 150 bijeenkomsten.

Redenen om het leertraject destijds te starten, waren de veranderende rollen van overheden en burgers, het belang van meer regionale samenwerking en de komst van de nieuwe Omgevingswet. Dit vraagt om nieuwe vaardigheden, houding en gedrag. Alle theorie van het leertraject is handig samengevat in Het Kompas. Met de inbreng van de deelnemers is Expeditie Ruimte in 2018 doorgegroeid naar deze digitale leeromgeving. Eén plek waar theorie en praktijk én vraag en aanbod elkaar vinden.

Veel gestelde vragen:

Organiseert Expeditie Ruimte trainingen?

Nee, de trainingen worden op dit moment niet meer georganiseerd. Het leertraject vond plaats van 2014 t/m 2017. Alle theorie is samengevat in het Kompas. Expeditie Ruimte brengt nu bijeenkomsten van partners onder de aandacht en adviseert bij de organisatie van enkele themabijeenkomsten (bijv. Omgevingsvisie).

Voor wie is de leeromgeving Expeditie Ruimte?

Expeditie Ruimte is er voor iedereen die werkt aan Limburgse omgevingsvraagstukken. Van bestuurders en ambtenaren van (semi)overheden tot ondernemers en adviseurs. Dit geldt zowel voor het ophalen als het brengen van informatie. Uiteraard kan de informatie voor anderen interessant zijn en is daarom volledig openbaar.

Heb je een andere vraag? Stuur ons een bericht via de contactpagina.

Samenwerken

Expeditie Ruimte is een initiatief van de Provincie Limburg. De inhoud wordt bepaald door actuele behoeften en (kennis)aanbod. Daarbij zoeken we de samenwerking met verschillende organisaties, zoals gemeenten, kennis- en onderwijsinstellingen.